Ψηφιακή Οδοντιατρική

 

Τι είναι η ψηφιακή οδοντιατρική;

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας των τελευταίων χρόνων δε θα μπορούσε να μην έχει επηρεάσει θετικά και την οδοντιατρική επιστήμη. Ο όρος ψηφιακή οδοντιατρική (Digital Dentistry) περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, που πραγματοποιούνται με τη χρήση υπολογιστών και άλλων μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας, αποσκοπώντας σε πιο ανώδυνες, γρήγορες και προβλέψιμες οδοντιατρικές θεραπείες.

 

Ψηφιακή τεχνολογία στο Dental-eye project

Στο ιατρείο μας, εκτός από την πλήρη ψηφιοποίηση του αρχείου των ασθενών μας όσον αφορά το ιστορικό και την πορεία της θεραπείας, οι απαραίτητες ακτινογραφίες (πανοραμική, ενδοστοματική) πραγματοποιούνται με ψηφιακά μέσα, με τη μικρότερη δυνατή δόση ακτινοβολίας που μπορεί να προσφέρει η σύγχρονη οδοντιατρική. Ο φάκελος του ασθενή εμπλουτίζεται με ενδοστοματικές φωτογραφίες των σταδίων της θεραπείας, που λαμβάνονται με κάμερες υψηλής ανάλυσης.

 

Digital Dentistry at its best

Η ψηφιακή οδοντιατρική του σήμερα έχει να παρουσιάσει όμως κάτι πολύ περισσότερο. Πλέον η αποτύπωση της στοματικής κοιλότητας δε γίνεται μόνο με σιλικονούχα υλικά και δισκάρια, ενώ η διαδικασίες κατασκευής των προσθετικών εργασιών δε γίνονται με γύψινα εκμαγεία. Η ανάπτυξη των υπολογιστών φέρνει στα διάθεση του σύγχρονου οδοντιάτρου τον ενδοστοματικό σαρωτή (intra oral scanner), δηλαδή μια κάμερα που περνώντας γύρω από τα δόντια δημιουργεί σε πολύ λίγο χρόνο το τρισδιάστατο μοντέλο του οδοντικού φραγμού. Η δυσάρεστη διαδικασία του αποτυπώματος γίνεται πλέον μια ενδιαφέρουσα τρισδιάστατη εμπειρία.

 

CEREC Chairside System by Dentsply Sirona

Στο ιατρείο μας, εκτός από την ψηφιακή αποτύπωση του στόματος, η οποία γίνεται με το πιο σύγχρονο ενδοστοματικό scanner της οδοντιατρικής αγοράς (Primescan), η ψηφιακή ροή εργασίας μπορεί να συνεχιστεί στο δικό μας χώρο. Τότε, η σχεδίαση της αποκατάστασης (επένθετο, στεφάνη, γέφυρα, όψη) γίνεται από τους ίδιους τους γιατρούς μας και το design προωθείται στο υπερσύγχρονο κοπτικό μηχάνημα (Primemill) τεχνολογίας τύπου CNC. Αυτό θα κατασκευάσει μέσα σε λίγα λεπτά την προσθετική εργασία και στη συνέχεια, αν είναι απαραίτητο, θα γίνει η τελική επεξεργασία του υλικού στον αντίστοιχο φούρνο του εξοπλισμού αυτού, με το όνομα CEREC (CEramic REConstruction).

 

Θεραπεία σε 1 επίσκεψη

Η παραπάνω διαδικασία είναι τόσο γρήγορη που αν ο ασθενής επιθυμεί, μπορεί να την ολοκληρώσει σε μια επίσκεψη, χωρίς κάποιο επιπλέον κόστος και χωρίς ανάγκη επιπλέον αναισθησίας. Μπορεί επίσης να παρακολουθήσει και να συμμετέχει στη διαδικασία σχεδίασης του δοντιού του!

3d printing και στην οδοντιατρική